Hvad er Gro Lys
Hvad er Gro Lys?
Det er et spørgsmål som rigtig mange stiller – så derfor vil jeg her i nedenstående blog artikel prøve at forklare det ganske kort, men alligevel præcisere hvad gro/vækst lys netop er. Dette leder os videre i opklaringen af hvad gro lys er.
Lad os antage at du har besluttet dig for, at du vil gro dine planter i et grotelt indendørs. Men hvad gør man så lige, og hvor starter man? det er nemlig et af de helt store spørgsmål, og denne artikel skulle gerne hjælpe dig samt gøre dig klogere på dette. I Danmark bliver det mere og mere populært at gro indendørs. Det er til dels på grund af klimaet herhjemme, så hvis man ønsker så mange høste om året som muligt, ville man i Danmark nok være nødsaget til at dyrke sine planter indendørs. Men det skal man ikke lade sig skræmme af, det har nemlig også sine store fordel. Dette gør det nemlig muligt for dig at dyrke hele året rundt selv i de koldeste vintermåneder.
Lys og plantevækst er komplicerede emner at komme ind på, og jo mere man læser, jo mere forvirret kan man faktisk gå hen at blive. Det er nemlig meget teknisk! Vækstlys eller plantelys om man vil, er en kunstig lyskilde. Generelt er det et elektrisk lys, der er designet til at stimulere plantevæksten ved at udsende et lys, der er egnet til fotosyntese.
Hvor bruges gro/vækst lys typisk henne? Gro lys bruges til steder, hvor der ikke er noget naturligt forekommende lys, eller hvor der kræves supplerende lys. For eksempel i vintermånederne, hvor de tilgængelige timer dagslys kan være utilstrækkelige til den ønskede plantevækst, bruges her kunstigt lys til at forlænge tiden hvor planterne modtager lys. Gro lys bruges til gartneri, indendørs groning og i fødevareproduktion. Selv om de fleste former for gro lys bruges på industrielt niveau, kan de også bruges i husholdninger.
Gro lys imiterer et lys-spektrum som ligner solens lys mest muligt. Udendørs Forholdene efterlignes med varierende farver, temperaturer og spektral udgange fra gro lyset, og varierer intensiteten af lamperne. Ja, som jeg startede med at skrive, så kan det godt blive lidt teknisk, jeg forsøger mig med at forklare så godt og enkelt som muligt – hvor alle kan være med.
Reflektors bør nævnes når der tales om gro lys. De bruges nemlig for at maksimere lys effektiviteten af din pærer. Planter eller lys flyttes så tæt sammen som muligt, så de får lige dele lys, og således at alt lyset falder på planterne i stedet for på det omkringliggende område. Lyset må dog ikke hænge så tæt på dine planter at det skader dem frem for at berige dem.
Når vi taler om vækstlys er er flere forskellige typer af lys – HID som råder over HPS og MH, og så til sidst har vi LED. En række af pære typer kan bruges som vækstlys, såsom glødelamper, høj intensitet afladning lamper (HID) og lysdioder (LED). I dag er det mest anvendte lys til professionelt brug HID’er, særligt HPS.
For kort at opridse hvad vækstlys er, så kan det betegnes som kunstig plantebelysning. Personligt er jeg stor fortaler for HPS, det har jeg KUN haft gode resultater med.
De hurtige:
- Planter absorbere først og fremmest den røde farve til fotosyntesen. Det røde lys øger frugt produktionen, men giver også længere blomstrings tid.
- Det blå lys er også vigtigt for korrekt vækst / blomstring / frugtsætning regulering.
- Er lys ikke bare Lys? Nej. Det lys som kommer ud af vækst lys/Gro lys har en speciel farve styrke, som vi mennesker ikke kan se forskel på med det blotte øje, men det kan planterne.
- Rød mod Blå lys. Her Anbefales at det skal være en blanding af farverne, for meget rød kan skade planterne så de bliver f.eks. lange og tynde samt blomster i utide.
- Kan en alm. pære ikke bruges? En alm. pære kan ikke bruges til at danne mere fotosyntese “Men alm. pære kan bruges hvis planten er mørkeræd”. Det er vigtigt at man husker, planter gror mod lyset, det vil sige, man skal huske lyset skal være oven over planterne, ellers bliver de skæve.
- Skal gro lys være tændt 24/7? Nej. Hvor længe lyset skal være tændt afhænger af hvor i plantens cyklus man befinder sig. Man skal også huske på at i mørke ånder planterne ud.
- Er Kraftig hvid / klar vækstlys godt? Det er udmærket, hvis planten skal have noget mere lys, men det forøger ikke fotosyntesen hos planterne særlig meget i forhold til rød/blå lys.
- Det er fristende at stille lyset lige over planten, det skal man dog ikke gøre, derved kan man skade planterne med for kraftig lys, hæng gerne lyset 1-2 m. over planterne, alt efter lysstyrke “watt”,