fbpx

Beregn dit strøm forbrug samt din amp.

Sådan beregner man sit strømforbrug samt amp

 

Sådan regner man sit strøm forbrug ud:

Man starter med at regne ud hvor mange W man bruger i det hele.

 • Altså hvis man har en 400w lampe og lidt udsugning, en blæser osv. så lad os antage at man kommer op på 500w i det hele.
  (1000w  = 1 kw og 1kw koster ca 2,5 kr i timen for private..)
 • Hvis man har sit lys tændt i 12 timer om dagen, Så ganger man så bare 2.5 kr x 12 timer = 30 kr så ved man hvor meget 1000w koster pr dag.
 • Da vi har antaget at man kun bruger 500w i det hele, skal man så divider med 2. dvs. 30/2 = 15kr så ved man hvor meget det ca koster om dagen – altså 15kr for et 500w grow..
 • så kan du så gange med 30 (dage) hvis du vil vide hvor meget det koster på en måned. Altså 15 kr x 30 = 450 kr.. koster det så at gro med 500w hver måned..

Dette regnestykke er i grove træk, vi håber at det hjælper nogle der ude.


Sådan regner man mængden af amp ud man bruger:

 • Lad os antage at vores “fiktive person” gror med 2 x 600w lamper i et telt, så kommer der lidt udsugning og div ting oveni, så i alt kommer vores person op i ca. 1500w.
 • Man skal lige vide at i Danmark er det normalt 230 volt i stikkontakterne.  Så man dividere egentligt sin volt med den w man bruger.
  Altså 1500w / 230v = 6,5 amp når det hele kører på samme tid.

 

Sådan regner man ud om man kan køre det på de sikringer man har til rådighed: 

Derhjemme har man normalvis i stikkontakten 10 eller 13 amp at gøre godt med. Hvis man er i tvivl om man har 10 eller 13 så er det bare at kigge på sin tavle da det altid er angivet derpå.

 • Lad os antage at vores “fiktive person” kun har 10 amp i hans sikringer som er tilknyttet hans stikkontakter i hjemmet. Så kan han sagtens køre sit 1500w gro telt med sine 10 amp i sin stikkontakt. Da vi jo lige har regnet ud at 1500w / 230v bruger 6,5 amp.
 • Las os så antage at vores “fiktive person” tænder fx en brødrister på 1500w i køkkenet, som køre over den samme sikring på den samme gruppe i el tavlen. Det vil så sige at han bruger 1500w fra sin brødrister samt 1500w fra sit grow room, som i alt bliver 3000w.
 • 3000w / 230v = 13 amp. Dette tal er højere end de 10 amp sikringer han har til rådighed. Derfor vil dette resultere i at sikringen vil springe på et tidspunkt.
 • For at undgå dette på en nem måde, kan man først og fremmest lade være med at bruge sin brødrister i det samme tidsrum hvor gro rummet er tændt 🙂
 • Ellers kan man på el tavlen slukke for en gruppe af sikringer, for på den måde at se hvilke grupper der “kører” sammen. Derefter ved man så hvilke grupper man kan belaste på samme tid, eller ikke kan. Typisk har man flere grupper til rådighed, afhængig af det lejemål man har. Fx. en gruppe til komfuret, en gruppe til loftlyset, stikkontakter, og en gruppe til vask- og tørretumbler osv.

 


Jeg håber at denne beskrivelse er til at forstå, hvis ikke dette hjælper er man mere end velkommen til at kontakte os for at få en mere uddybende og behjælpelig rådgivning. 

3 tanker om “Beregn dit strøm forbrug samt din amp.

 1. Søren Andersen siger:

  Hvor mange ampere er der normalt indlagt i et sommerhus med el-varme.

  Kan i henvise til en ampere-bergner.

  På forhånd tak for hjælpen

  VH

  Søren Andersen

 2. Lasse siger:

  Hej Søren
  I et sommerhus vil der normalt være minimum 10A sikringer foran stikkontakterne, men det kan også sagtens være 13A. Som der står i artiklen: Lokaliser den sikring (også kaldet gruppeafbryder) i el tavlen (også kaldet en gruppetavle), som sikrer/forsyner den stikkontakt du bruger til dit grow.
  Dette kan gøres ved at slukke for gruppeafbryderne/sikringerne i el tavlen enkeltvis, indtil du finder den som afbryder forsyningen til den aktuelle stikkontakt. (Vær opmærksom på ikke at forveksle sikringerne med dit HPFI relæ – også kaldet fejlstrømsafbryder. Hpfi relæet kan kendes på at det både har en testknap og en vippeafbryder, og normalt afbryder al strømmen i hele huset, hvorimod sikringerne /gruppeafbryderne normalt kun vil have en vippeafbryder hver, og hver især kun vil slukke for strømmen i dele af huset).
  På selve sikringen/gruppeafbryderen vil der stå hvor høj en strøm (hvor mange ampere) den kontinuerligt kan levere uden at afbryde forsyningen, og der har du tit svar.
  Du skal som sagt læse på selve sikringen/gruppen – ikke på den label som elektrikeren sandsynligvis har klistret på din tavle ud for de enkelte sikringer/grupper. Tallene kan være ens, eller der kan være forskel. Denne label angiver nemlig blot hvor mange ampere det tilhørende ledningsnet til denne sikring/gruppeafbryder max kan bære. Altså giver den alene oplysninger om ledningerne, og derfor ikke om de indbyggede sikringer/gruppeafbrydere, som sagtens kan have en lavere ampere værdi, men blot ikke må have en højere værdi, end labelen angiver. Dette er dog i sig selv ikke relevant for dig, men blot forklaringen på hvorfor du ikke kan gå ud fra angivelsen på labelen 😉

  Her er et link til en kakulator som fx kan beregne din strøm/ampere, hvis du kender dit effektforbrug/watt og din spænding (som er 230v i en normal stikkontakt):
  http://www.sengpielaudio.com/calculator-ohm.htm

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *